Stop geen tijd in modelovereenkomsten in het kader van de wet DBA!

Allerlei partijen zijn druk in de weer met de Wet DBA. Laat u als zzp-er of opdrachtgever niks wijsmaken. Het maakt niet uit wat u op papier gaat zetten en voorlegt aan de belastingdienst, indien er een gezagsverhouding is vergeet het maar, dan wordt het inhouding loonheffing en sociale lasten. Voordelen voor de zzp-er daarbij zijn onder andere, recht op loondoorbetaling bij ziekte en recht op een WW uitkering. De ondernemer die geen gezagsverhouding heeft met zijn opdrachtgevers zit ook niet te wachten op modelovereenkomsten voor de goede orde, deze heeft gewoon zijn eigen leveringsvoorwaarden en die moet de opdrachtgever maar leren accepteren.

Op een “DBA event” was er iemand die verwacht dat de SNA het wel gaat oplossen middels de NEN4400 registratie. Nu CNV en FNV uit de SNA zijn gestapt verwachten wij precies het tegenovergestelde. Opdrachtgevers zullen gaan inzien dat de SNA een WC-eend keuring biedt. Opdrachtgevers zullen wellicht zelfs de branche onder toezicht brengen bij de vakbonden.  Voor contractuele misstanden en schijnzelfstandigheid is namelijk de opdrachtgever net zo goed aansprakelijk als de faciliterende tussenpersoon.

We hebben samen de VVD en de PVDA aan een kamer meerderheid geholpen. Deze partijen hebben werkgevers en werknemers vertegenwoordigers een sociaal akkoord laten opstellen. Daarop volgend is de Wet Werk en Zekerheid ingevoerd, de Wet Aanpak Schijnconstructie, het ontslagbesluit payrolling en de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties.  Door deze maatregelen moeten mensen sneller een normaal dienstverband krijgen waarbij loonvolgend wordt gewerkt. Nu de opdrachtgever ook aansprakelijk is door de keten bepaling wordt het tijd dat de flex branche volwassen gaat worden. Detachering waarbij mensen een vast dienstverband hebben bij een arbeidsbemiddelaar heeft de toekomst, je medewerkers goede ondersteuning bieden bij werk naar werk ook. De ontslagvergoeding heet tegenwoordig niet voor niks transitievergoeding!