Al klaar voor de Wet DBA?

Indien u zzp-ers aan het werk heeft die werken onder leiding en toezicht is het verstandig om per 1 mei nog eens goed te kijken naar uw huidig inhuur beleid. Laat u niets wijs maken over modelovereenkomsten of tussenkomst bureau’s met WC eend oplossingen. Indien er een gezagsverhouding aanwezig is zullen loonheffingen en sociale lasten betaald moeten worden. 

Vanwege de ketenbepaling en het loonbegrip zal het zo zijn dat u als opdrachtgever aangemerkt zal worden als feitelijk werkgever. Een vast dienstverband komt van rechtswege na 3 maanden tot stand voor de goede orde. Tussenpersonen zijn bij detachering van zzp-ers overigens niet de werkgever aangezien deze partijen geen gezagsverhouding hebben en u als opdrachtgever wel.

Bij Loon en Werk heeft het personeel gewoon een goed loonvolgend dienstverband voor onbepaalde tijd. Wij zorgen voor een nieuwe opdracht bij een andere klant indien u een inzet beëindigt!